O БЛОГУ

Овај блог садржи све битне информације које могу послужити учитељима који раде у комбинованим одељењима. Садржаји се односе на рад у четвороразредном одељењу, али се могу применити и за рад у мањим одељењима.Можете погледати припреме одржаних часова, неке од објављених радова... Саму атмосферу која је заступљена на часовима овог одељења потврђују и фотографије које такође можете погледати на једној од страница.Ученици могу пронаћи корисне линкове који ће их упутити да своје знање провере путем различитих игара и тестова.

СТРАНИЦЕ

субота, 1. октобар 2016.

У одељењу у Изварици обележена спортска недеља

Активности поводом спортске недеље

Спортска недеља трајала је од 26. до 30. септембра 2016. године. Тим поводом са ученицима у Изварици организоване су бројне активности. Ученици су са одушевљењем ишчекивали сваку од њих. Фотографије које су приложене то и потврђују.
Шугица- омиљена игра коју често организујемо на почетку часа ("шугица" је ученик који јури, а циљ ј да што брже додирне односно ухвти другог ученика који преузима улогу "шугице")

 Ланац  је игра коју такође често изводимо на почетку часа. Одабере се ученик који јури остале.Ухваћени се држе за руке и јуре друге. Ученицима је ово занимљиво јер игра захтева улагање извесног напора да се "задржи ланац"- ланац се често прекида, а  није лако ни ускладити брзину трчања ученика који су у ланцу. Што је више ученика у ланцу, то и игра постаје тежа.
Ланац 

  
Није изостао ни комплекс вежби обликовања.  С обзиром да се ради о четвороразредном одељењу, сви раде исте вежбе обликовања, а диференцијација се постиже смањењем односно повећањем броја урађене вежбе.  При извођењу оваквих активности старији ученици помажу млађима у правилном извођењу вежби. Показују им и како се поступа на команде: предручи, одручи, претклон, отклон, дубоки претколон и сл.

Дајемо и предлог вежби које изводимо у учионици у пару али и у тројкама јер имамо непаран број ученика у одељењу.







Скакање у џаковима је посебно било занимљиво. Било је ту и падања и саплитања и још много тога. 
И школице су нашле своје место током спортске недеље. Највећи проблем ученицима је био да каменчић добаце у одговарајуће поље. Било је и оних који су "завршили свих шест разреда" школице. Игра је одлична за увежбавање  суножног и  једноножног скока. У зимским месецима уз размештање клупа успешно је реализујем и у учионици. Може се нацртати на различите начине.
Струњача се увек може искористити за  гимнастичке саставе, као и за разне врсте скакања.


































Јаје или лоптица за стони тенис  и кашика послужили су да се моји ученици опробају и у спретности. Наравно, било је оних којима јаје уопште није испало из кашике током трчања.

  Организовали смо и трчање са књигом на глави.


И за крај игра Шетња. У изводеђу ове игре "помажу" нам брезе у нашем дворишту. Игра се изводи тако што  ученици слободно трчкарају удаљени од бреза. За звук пиштаљке сви се  што брже могу упуте ка једној од бреза. Број бреза је за један мањи од броја ученика који су у игри. Испада ученик који не стигне до брезе или онај који је последњи стигао. Игру воли већина ученика.  У овој игри проблем је како "уклопити" различите способности ученика, као и како уклопити четири разреда.  Ове проблемчиће решавам тако што су млађи ученици на краћој удаљености од бреза ( смањи се  дужина деонице за трчање).